handsontraining handson training

מאמרים | השקעות

קרנות נאמנות - למי הן נאמנות?

 

קרנות נאמנות, למי הן נאמנות? לעצמן בעיקר, בטח לא לנו.

האינטרס של מנהל קרן הנאמנות הוא לגייס כספים, להתקדם בחברה בה הוא עובד, ובעיקר... להיות קצת יותר טוב ממנהלי הקרנות הנאמנות המתחרים.

תחשבו על זה, הוא לא מתחייב על תוצאות. לדוגמא,לא תשמעו משפט כמו: אני מבטיח לנסות ליצור לך 15% תשואה השנה. אלא מטרתו היא בעיקר להקדים את המתחרה בשבריר האחוז. לנצח אותו בפוטו-פיניש עם האף. גם אם זה אומר ששניהם רצו במהירות של צב.

סטטיסטיקה – 4% בלבד ממנהלי הקרנות מכים את המדדים. או במילים אחרות 96% מפסידים ביחס למדדים. ולפעמים מפסידים לנו את הכסף. והרבה. זה קצת מתחיל להרגיז.

בין שנת 2000 לשנת 2003 הם הפסידו בממוצע 50%. מה הן עשו בין 2007 להיום...לא בא לי לדבר על המשבר האחרון. זה רק ידכא אותנו יותר.

האם הם עושים את זה בכוונה? לא, אמרנו כבר, האינטרס שלהם שונה. היכולת שלהם מוגבלת.

הם מוגבלים על פי החוק באופן שבו הם משקיעים את הכסף שלנו. אסור להם לקנות יותר מאחוז מסוים של מניות בחברה אחת. הם מחויבים לתשקיף – שבו הם מתחייבים להשקיע במשהו מסוים או בסקטור מסוים. ומה אם פתאום יש מניה נהדרת במחיר סופעונה?, מצטער, הם מחויבים לתשקיף. ומה אם פתאום יש מניה כמו רמי לוי שמייצגת חברה נהדרת? האם הם יכולים לקנות אותה? זה תלוי. לא אם הם קרן אנרגיה מתחדשת שהתחייבה בתשקיף לקנות מניות מהסקטור האמור.

ומה היא הבעיה שלהם, שהופכת להיות הבעיה שלכם? שהם מחויבים לקנות את המניות. הם בשונה מאיתנו, חייבים להשתמש בכסף שהם קיבלו מאיתנו. הם לא יכולים לחכות. הרי המשקיע בקרנות נאמנות רוצה לראות תוצאות. ועכשיו. אם אין תוצאות, כנראה שהוא מוציא משם את הכסף שלו. מה שמציב את מנהל קרן הנאמנות בבעיה. פחות לקוחות, פחות עמלות, פחות בונוסים לו ולחבריו. ולכן הוא קונה כל הזמן. גם כשזה לא בדיוק הזמן לקנות. כך יוצא שהוא בדרך כלל קונה שהמחירים עולים. ובורח בירידות בפאניקה יחד עם ההמון. ומה אז קורה? ניחשתם נכון, הם מפסידים את התחתונים. שלנו.

ועל מה בדיוק ההוצאות של קרן הנאמנות? למה מחייבים אותנו בדמי ניהול כל כך גבוהים? הרי היום רוב הפעולות של קניה, מכירה וניהול הקרן נעשה באמצעות המחשב. בואו נקווה שהם לא מוציאים את הכסף שלנו, על שיווק, ימי עיון, ופרסומת לעצמם. שלא לומר, על מנת לפנק לקוחות גדולים וחשובים בעזרת הכסף שלנו. בוא נקווה.

מרגיז, מה?

אז מה הפתרון – להשקיע לבד. לחתוך את המידל מן. אין לו ערך מוסף. אנחנו לא באמת צריכים את מנהלי קרנות הנאמנות.

וורן באפט אומר – בדרך כלל שאתה משלם לאנשי מקצוע, אתה מקבל ערך. שאתה משלם לאינסטלטור שלך, אתה יודע מה אתה מקבל. שאתה משלם לרופא השיניים שלך אתה יודע מה אתה מקבל. מה אתה מקבל שאתה משלם למנהל קרן הנאמנות שלך? כלום. את האפשרות להפסיד הרבה כסף – על עמלות ועל ... כלום בעצם. יותר טוב שתעשה את זה, כלומר תשקיע, בעצמך.

אתה בטח אומר לעצמך, אבל אני לא רוצה לעבוד בזה. לא בא לי לעבוד בניהול השקעות. לרובנו לא בא.

איך עושים את זה, ואפילו טוב מאוד? על כך במאמר הבא.